Voel jij je onzeker door social media?

social media op telefoon

Vandaag eens een ander artikel dan anders en ik hoop dat jullie dit leuk vinden, maar ik vroeg me af of jij je weleens onzeker voelt door social media. Zo ja, dan is het tijd om kritisch naar je social media accounts te kijken!

Hoe langer je op social media zit hoe meer mensen je logischerwijs in de loop der tijd gaat volgen. Dit betekent dat je inbox of feed overspoelt wordt met content van heel veel verschillende accounts. Push-berichten hier, foto’s daar. Los van de vraag of je dan nog wel de content van de accounts ziet die je graag zou willen zien, is het de vraag of je wel gelukkig wordt van wat je ziet. Voegt het iets toe aan je social media ervaring of word je er onzeker van?

Laten we Instagram als voorbeeld nemen. Instagram staat vol met fantastische en jaloersmakende “perfecte” plaatjes van populaire Instagrammers. Maar dit zijn niet accounts waar ik gelukkig van wordt. Ook al vind ik het mooie content, ik kan me er totaal niet in verplaatsen. Ik ben daarom kritisch gaan kijken naar alle accounts die ik volg en heb mijzelf afgevraagd of ik er gelukkiger van wordt of dat het mij onzeker maakt of misschien wel irritatie oplevert. Houd ik er een negatief gevoel aan over? Dan ontvolg ik diegene.

Neppe foto’s

We weten (hopelijk) allemaal wel dat de populaire foto’s met luchten vol luchtballonnen enorm bewerkt zijn. Krijg je hier inspiratie van dan is dat een positieve reactie en in mijn ogen iets moois. Maar ga je aan jezelf twijfelen of vind je jouw account ineens niet meer leuk, dan is dat wat mij betreft een reden om zo’n account te ontvolgen. Het is zonde om jezelf slecht te voelen door iets wat leuk hoort te zijn. Kan je die bewerkte foto’s of de negativiteit van iemand met een korrel zout nemen en heb je er geen last van? Helemaal goed! Maar het voelt voor mij heel fijn, wetende dat mijn Instagram is opgeschoond.

De essentie van social media

Sinds de opschoning zie ik alleen nog content van accounts waar ik Instagram graag voor opstart, waar ik benieuwd naar ben en waar ik blij van word. En dat lijkt me de essentie van wat social media zou moeten zijn. Het contact leggen met mensen die dezelfde interesses hebben als jij, of gewoon je foto’s delen met je vrienden en familie. Sociaal zeg maar. 😉 Zo simpel is het. Meer zou het ook niet moeten zijn. Geen ongezonde obsessie met het moeten voldoen aan het perfecte plaatje of net zo mooi, leuk en bijzonder willen zijn als die ene leuke influencer.

Kies voor positiviteit

Wil jij dit ook en merk je dat je soms negatieve gevoelens hebt doordat je foto’s voorbij ziet komen op Instagram? Zeg dan dag tegen accounts waar je ongelukkig van wordt, omdat je graag zou willen dat je leven er ook zo perfect uit zou zien. Ontvolg mensen die alleen maar zitten te zeuren of negatief zitten te doen en maak ruimte voor positiviteit. Zo zit je niet doelloos door je feed te scrollen maar zie je ook echt dingen voorbij komen waar je energie van krijgt. Volg dus alleen accounts die iets positiefs bij je losmaken. Of dit nu in de vorm van inspiratie, een glimlach op je gezicht, of een gevoel van herkenning is. En stiekem hoop ik natuurlijk dat ik daar in jullie ogen één van ben.

Liefs Eveline

PS: Deze digitale bezem kan je natuurlijk ook door je andere social media accounts halen en hoeft niet alleen betrekking te hebben op Instagram. Doe het eens zou ik zeggen!

 

Delen:

5 Reacties

 1. Irene
  14 augustus 2019 / 20:23

  Gelukkig heb ik daar geen last van… ik denk dat ik Insta vooral gebruik als herinnering voor mezelf aan leuke momentjes 😊 wordt zo blij als ik door mijn eigen feed scroll.. en ik volg gelukkig alleen leuke mensen die een niet zo ‘perfect instagram’ leven hebben.. want daar ben ik ‘allergisch’ voor 😊

  • Eveline Fleur
   Auteur
   14 augustus 2019 / 21:17

   Wat goed! Het leven is ook niet perfect dus super goed dat je die accounts van jezelf al niet volgt. En wat leuk dat je jouw insta gebruikt als herinnering voor later trouwens. 😃

 2. 5 september 2019 / 12:15

  Ik heb laatst ook mijn Insta opgeschoond en hoe mooi sommige foto’s wel niet zijn, ik kan mij er vaak totaal niet in verplaatsen. Dus ik kies voor positiviteit! 🙂

  • Eveline Fleur
   Auteur
   6 september 2019 / 11:40

   Wat goed dat je dat gedaan hebt! En ik ben het helemaal met je eens hoor. Positiviteit is veel fijner toch 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?