Unplugged – Donna Freitas – Boek 1

Unplugged Donna Freitas

Omdat ik iets te vieren had en omdat ‘Hof van Mist en Woede’ helaas niet te koop was bij mijn boekhandel snuffelde ik teleurgesteld verder. Toen ik Unplugged van Donna Freitas zag liggen wist ik meteen dat ik deze wilde lezen. Ben je benieuwd waar dit boek over gaat en wat ik hiervan vond? Lees dan snel verder. 🙂 

De achterflap

Skye leeft in de appwereld; een extravagante, online versie van de echte wereld. Ze werd meer dan tien jaar geleden door haar familie ingeplugd om zo in de virtuele wereld te kunnen leven. Ze hoopten voor haar op een betere toekomst, maar Skye is een nobody. Een zestienjarige virtuele wees zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps die van haar digitale personage iets bijzonders kunnen maken.

Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze eenmalig mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld weer kan omhelzen. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye gevangen. Ze zal haar moeder nooit meer zien, de zon niet op haar huid voelen, niet weten hoe het is om weer echt eten te proeven. Skye riskeert haar leven om terug te keren – maar komt er dan achter dat de realiteit veel duisterder is dan ze zich herinnerde.

Waar gaat Unplugged over?

Het boek gaat over Skye, een solo die zonder haar familie is ingeplugd in de virtuele appwereld. De app wereld is ontstaan nadat men teveel online bezig was en hierdoor helemaal niet meer ‘in het echt’ tegen elkaar praatten, maar alleen nog maar via apps. Unplugged speelt zich dus af in een fictieve toekomst waarin het is gelukt om je geest los te maken van je lichaam, zodat je ongestoord online kunt leven. In deze wereld waarin alles mogelijk is heeft iedereen dezelfde huidskleur en gaat men in standby modus in plaats van naar bed. Je kunt je uiterlijk veranderen met apps en zelfs vliegen.

Skye woont bij de ouders van Inara, haar digitale zus. Ondanks dat ze het heel goed met Inara en haar ouders kan vinden kan ze niet wachten tot ze 17 wordt. Dan mag ze namelijk voor het eerst uitpluggen en kan ze haar moeder en zus weer zien. Vlak voordat het zover is worden de grenzen echter gesloten en is het voor iedereen verboden om uit te pluggen. De andere solo’s zijn blij dat ze in de luxe app wereld mogen blijven en niet aan het werk hoeven in de echte wereld, maar Skye is enorm ongelukkig. Ze zet alles op alles om er voor te zorgen dat ze haar moeder en zus weer kan zien.. Het is een kwestie van leven of dood.

Wat vond ik er van?

Ik vond de app wereld heel erg leuk neergezet. Het zette mij wel echt aan het denken. Zou dit iets zijn wat iemand zou willen? Niet meer vatbaar zijn voor ziektes, je lichaam altijd kunnen repareren, het figuur wat je altijd al wilde hebben, goed zijn in alles wat je doet en zelfs kunnen vliegen?! Ik denk wel dat er mensen zouden zijn die dit zouden willen. Het is ergens ook wel shockerend want ik ben van mening dat je echte vrienden altijd nog belangrijker zijn dan een online wereld. Maar goed.

Halverwege het boek zat er wel een wending in het verhaal waar ik even moeite mee had en ik legde het boek dan ook af en toe weg. Het deed me daarnaast ook op sommige vlakken denken aan de hongerspelen of de divergent boeken. Dat vond ik ergens wel jammer, want daar zijn er al zoveel van. Gelukkig werd het daarna toch nog spannend en zat ik er weer volledig in. Je weet niet wie er wel of niet te vertrouwen is dus wordt je steeds op het verkeerde been gezet. I like it. Het eindigt daarnaast ook nog eens met een enorme cliffhanger.. zo oneerlijk!

Dus ondanks dat het wel een beetje lijkt op hongerspelen en divergent vind ik het vanwege de originele app wereld, de heftige gebeurtenissen en het feit dat niets is wat het lijkt een spannend boek. Ik ben nu echt super benieuwd hoe het verhaal verder gaat, dus ik zal (helaas) nog moeten wachten tot deel twee uitkomt. 😉

7

Unplugged | Donna Freitas
Blossom Books | juli 2016

Ik vind het leuk om van je te horen: Lijkt dit boek jou wat? En welke boeken lees jij graag?

Wil je niets missen? Volg mij dan via Bloglovin. (Dat zou ik heel leuk vinden <3)

Delen:

3 Reacties

 1. 15 september 2016 / 22:40

  Het lijkt met een leuk boek al ben ik niet zo’n lezer haha 🙂

 2. 19 september 2016 / 22:08

  Ook al is dit niet helemaal mijn type boek om te lezen, het klinkt toch wel erg spannend! Misschien toch maar eens op mijn lijstje zetten. 🙂

  PS: Leuke dekbed (ik heb ‘m zelf ook haha)

  • Eveline Fleur
   Auteur
   21 september 2016 / 14:16

   Spannend is hij zeker! Haha ja, echt een lekker vrolijk dekbed he. Haha. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?