Declutter je leven: 15 dingen die je niet nodig hebt

Declutter je leven: 15 dingen die je niet nodig hebt

Opruimen. You either love it or you hate it. Ik heb de Netflix series ‘Tidying up with Marie Kondo’ en ‘The Home Edit’ tijdens beide zwangerschappen volledig gebinged. Voeg daar nog een vleugje nesteldrang bij op en het is niet zo raar dat ik sindsdien verschillende opruimrondes heb gedaan in huis.

Spullen die ik verhuizing na verhuizing met me mee sleepte maar nooit wat mee deed, of spullen die zo verouderd waren dat het eigenlijk niet meer kon. Maar ook spullen die eigenlijk nog heel goed waren, waardoor ik het zonde vond om er afstand van te doen. Lekker opruimen die boel! Vandaag deel ik met je welke 15 dingen je echt niet nodig hebt in je leven. Kijk eens kritisch of je wat weg kunt doen of kunt doneren. Zo maak je er iemand anders blij mee! Items die sentimentele waarde hebben zijn uiteraard een ander verhaal.

1. Kleding die je echt al jaren draagt maar eigenlijk totaal versleten is
Tja, ik heb op deze manier een aantal favoriete vestjes en jasjes weggedaan. Ze waren favoriet maar zo vaak gedragen dat ze er eigenlijk een beetje slonzig uit begonnen te zien. En omdat ik zo gek was op deze items, zag ik dat eerst helemaal niet. Kijk dus eens kritisch naar je kledingkast en check of jij ook zulke items hebt liggen. En kledingitems die al jaren in mijn kast hangen waarvan ik hoop ze ooit eens (of weer) aan te kunnen heb ik gedoneerd… Lekker opruimen die boel.

2. Uitgerekte of kapotte haarelastiekjes
Dit spreekt natuurlijk voor zich. Uitgerekte haarelastiekjes die hun vorm volledig verloren zijn of (als je deze nog hebt) kapotte haarelastiekjes. Doe ze weg!

3. Enkele sokken
De wasmachine slokt magischerwijs sokken op waardoor je alleen met enkele sokken overblijft. Doe ze lekker weg.

4. Sokken met gaten
Om nog even op de sokken door te gaan.. doe sokken die transparant beginnen te worden, sokken met gaten of sokken die erg verwassen zijn, lekker weg. En als je dan toch bezig bent kan je jouw sokkenla weer netjes indelen.

5. Bh’s en schoenen die eigenlijk niet (meer) lekker zitten
Dit spreekt voor zich. Is het nog mooi? Doneer het dan.

6. Oude en opgedroogde nagellak of nagellak die je nooit meer draagt
Nagellak dat is opgedroogd of nagellak dat je nooit meer draagt, omdat je het niet meer mooi vindt of omdat het lastig te verwijderen is (zoals glitter nagellak). Doe het lekker weg.

7. Parfums die je niet meer lekker vind of nooit draagt
Deze zit misschien in de categorie: zonde. Maar als je een parfum niet meer lekker vindt is het ook zonde om hem bij jou thuis te laten verstoffen. Wie weet kun je een vriendin er nog blij mee maken.

8. Zeepjes en shampoos van hotels
Ik nam ze altijd mee naar huis, omdat ze anders werden weggegooid, maar gebruikte ze vervolgens niet. Zonde!

9. Oude batterijen of kabels die je nooit gebruikt
Dit spreekt ook voor zich. Batterijen die leeg zijn daar heb je natuurlijk niets meer aan. Of kabels van oude telefoons, of oude USB sticks die inmiddels traag zijn geworden. Lekker opruimen die boel! Wel eerst je USB’s netjes leeghalen natuurlijk.

10. Notitieboekjes
Ik ben iemand die dol is op mooie notitieboekjes (bedankt action), maar ik heb er heus geen tien nodig. Mooie en lege notitieboekjes zijn daarnaast ideaal om weg te geven aan iemand die ze goed kan gebruiken. Kan je er echt geen afstand van doen? Schrijf ze dan eerst vol en koop er voorlopig geen nieuwe notitieboekjes meer bij.

11. Boeken
Ik vind het zonde om boeken weg te doen, maar als je boeken in je boekenkast hebt staan die alleen maar stof verzamelen en die je toch nooit (meer) zal lezen.. dan maak ik liever ruimte voor boeken die ik wel wil lezen of die van betekenis zijn. Heb jij ook boeken waar je niets mee doet? Maak er dan iemand anders blij mee, of laat ze achter in een minibieb bij jou in de buurt. Ook hier geldt natuurlijk: boeken met sentimentele waarde laat je lekker staan of geef ze een mooi plekje in huis.

12. Kaarten
Kerstkaarten of verjaardagskaarten zijn fantastisch om te krijgen, maar na twee jaar hoe je ze echt niet meer te bewaren. Ik maak er zelf altijd scherpe scans van zodat ik ze altijd nog kan teruglezen. De bijzondere of sentimentele kaarten bewaar ik uiteraard wel. Ik ben dol op zulke lieve berichtjes.

13. Werkjes van de kinderen of speelgoed waar ze uit gegroeid zijn
Roos is onlangs twee jaar geworden en zij speelt echt niet meer met babyspeelgoed. Haar allerlievelings heb ik bewaard, maar de rest heb ik weggegeven aan vriendinnen met baby’s. De wat genderneutralere items heb ik overigens wel bewaard voor mijn zoontje Arthur. En de werkjes die ze op school of de opvang maken zijn natuurlijk super schattig. Stiekem ben ik er dol op. Maar Roos heeft inmiddels al zoveel gemaakt, dat ik ze wel een tijdje in de keuken laat hangen, maar op een gegeven moment scan en digitaal bewaar.

14. Make-up
Ook make-up kan over de datum gaan en hierdoor niet meer hygiënisch zijn om te gebruiken. Make-up dat je niet meer draagt, of foundation dat net de verkeerde kleur heeft. Ruim het lekker op. En als je toch bezig bent.. maak je make-up kwasten dan schoon.

15. Vergeet ook je (rommel)laatjes niet
Ik had ook een aantal rommellaatjes die ik nodig moest uitzoeken. Lege wikkels van keelsnoepjes, een enkele batterij, een slecht schrijvende pen. Weg ermee. Ik had ook een laatje waar knutselspullen in zaten. Deze spullen bewaarde ik altijd met het idee ‘hier ga ik ooit wat mee doen’. Puntje bij paaltje blijkt dat ik dit eigenlijk al jaren heb liggen maar er nog steeds niets mee heb gedaan. Zonde natuurlijk! En het neemt onnodig kastruimte in beslag.

Ik ben heel blij dat ik af en toe deze opruimrondes doe, zodat mijn huis en hoofd opgeruimd blijven. Ik merk dat ik er veel blijer van word als alles netjes opgeruimd is en als ik weet waar iets ligt. Ik heb geen projectjes liggen waarvan ik weet dat ik ze toch nooit zal uitvoeren en dat geeft mij rust. En hetgeen wat ik wel heb liggen is iets wat ik ook echt gebruik en/of nodig heb. Heerlijk!

Wat zou jij eigenlijk wel weg kunnen doen?

Delen:

9 Reacties

 1. 17 augustus 2021 / 11:33

  Ik ben vorig jaar begonnen met een grote opruiming in huis en ik kwam zoveel spullen tegen die of niet meer te gebruiken waren of die ik heb gedoneerd aan de kringloop. Heerlijk om te doen! Zoveel meer ruimte en overzicht nu.

  • Eveline
   Auteur
   18 augustus 2021 / 11:42

   Oh heerlijk!! En fijn voor de kringloop ook. 🙂

  • Eveline
   Auteur
   18 augustus 2021 / 16:27

   Wat goed! 11 vond ik stiekem nog wel lastig hoor. Ik ben dol op lezen.. Maar ook zonde als het staat te verstoffen. 🙂 Succes met uitzoeken!

 2. 19 augustus 2021 / 11:38

  Wow, hier staan zoveel dingen in die ik inderdaad bewaar zonder reden. Ik heb lades vol stiekjes, opgedroogde nagellak en make-up die ik nooit draag. Het wordt inderdaad tijd om die lade eens een keer op te ruimen. En thanks voor de tip over de make-up kwasten. Die moet ik echt een keer schoonmaken :).

  • Eveline
   Auteur
   20 augustus 2021 / 13:31

   Haha leuk om te horen. Succes met uitzoeken en ik zal mijn kwasten zelf ook weer schoonmaken.. 😉

 3. 19 augustus 2021 / 14:15

  haha wauw dit is een heel sterk artikel en perfect voor mij, momenteel 37 weken zwanger maar ik kan niet wachten om te declutteren. Lekker een overzicht huis creëren, love it! Daar krijg je toch spontaan rust van in je hoofd.

  • Eveline
   Auteur
   20 augustus 2021 / 13:31

   Oh ja heerlijk he. Ik herken het zo van mijn zwangerschappen. Hopelijk gaat alles goed met je en doe je het lekker rustig aan. <3

 4. 16 september 2021 / 09:24

  Haha, sokken inderdaad! Alsof ik dan ergens toch hoop dat de 2e nog tevoorschijn komt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?